Η εταιρεία Allergan, η οποία από τον Ιούνιο 2020 ανήκει στην εταιρεία AbbVie δημιούργησε το φάρμακο Abicipar pegol για την υγράς μορφής Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας για χρήση κάθε 3 μήνες σε ενδουαλοειδική έγχυση. Σκοπός της εταιρείας είναι να μειώσει τον συνολικό αριθμό των ενδουαλοειδικών ενέσεων κάθε χρόνο.
Τον Μάιο 2020 δύο μελέτες φάσεις 3, CEDAR και SEQUOIA πέτυχαν τους στόχους τους, αποδεικνύοντας ότι το Abicipar pegol όπως και το Ranibizumab (Lucentis) μπορεί να διατηρήσει σταθερή όραση σε ασθενείς με υγράς μορφής Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας με 6 ή 8 ενδουαλοειδικές ενέσεις σε σύγκριση με τις 13 ενέσεις του Ranibizumab στον πρώτο χρόνο.
Όμως οι μελέτες έδειξαν ότι η χρήση του Abicipar pegol σχετίζεται με την εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών, 16,8% στην ομάδα που λάμβανε Abicipar 2mg κάθε 8 εβδομάδες, 20,4% στην ομάδα που λάμβανε Abicipar 2mg κάθε 12 βδομάδες σε σχέση με την ομάδα του Ranibizumab 0,5mg κάθε 4 εβδομάδες όπου το ποσοστό των ανεπιθύμητων ενεργειών ήταν 4,5%.
Συγκεκριμένα το ποσοστό της Ενδοφθάλμιας φλεγμονής ήταν 15,4% και 15,3% στις δύο ομάδες του Abicipar pegol, ενώ στην ομάδα του Ranibizumab ήταν 0,3%.
Αυτή η αυξημένη συχνότητα της ενδοφθάλμιας φλεγμονής από την χρήση του Abicipar pegol, οδήγησε στην μη έγκριση του ακόμα από το US FDA, παρά το γεγονός ότι η αποτελεσματικότητά του σε χρήση ενδουαλοειδικών ενέσεων κάθε 3 μήνες είναι παρόμοια με την χρήση του Ranibizumab με χρήση κάθε μήνα.