Το άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Rheumatology τον Ιούνιο 2020 συγκρίνει την πιθανότητα εμφάνισης πρώτου επεισοδίου Ραγοειδίτιδας σε παιδιά που έχουν διαγνωσθεί με Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα χωρίς Ραγοειδίτιδα και έχουν ξεκινήσει θεραπεία με Μεθοτρεξάτη ή Etanercept ή Adalimumab ή Infliximab.
Η Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα είναι η συχνότερη Ρευματική νόσος της Παιδικής ηλικίας και προσβάλει 4 στα 1000 παιδιά. Η Ραγοειδίτιδα αποτελεί συνήθη φλεγμονή σε παιδιά με Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα, είτε από την αρχή της νόσου είτε στην πορεία της, με πιθανότητα 12-30%. Παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση Ραγοειδίτιδας σε παιδιά με Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα αποτελεί η ηλικία όταν είναι μικρότερη από <7 ετών και η παρουσία θετικών αντιπυρηνικών αντισωμάτων (ΑΝΑs). Επιπλέον παράγοντες κινδύνου είναι η ύπαρξη ολιγοαρθρίτιδας και το γυναικείο φύλο.
Στην μελέτη αναλύθηκαν 2294 παιδιά με Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα που δεν είχαν Ραγοειδίτιδα και ξεκίνησαν θεραπεία. 943 παιδιά πήραν για θεραπεία Μεθοτρεξάτη, 1047 παιδιά Etanercept και 304 παιδιά Adalimumab ή Infliximab. 44 από τα παιδιά εμφάνισαν Ραγοειδίτιδα παρά την θεραπεία που λάμβαναν. 27 ήταν σε θεραπεία με Μεθοτρεξάτη, 16 σε θεραπεία με Etanercept (5 σε μονοθεραπεία και 11 σε συνδυασμό Etanercept με μεθοτρεξάτη) και 1 σε θεραπεία με Adalimumab.
Τα συμπεράσματα της μελέτης ήταν τα εξής:
1. Η πιθανότητα να εμφανιστεί Ραγοειδίτιδα σε παιδιά που θεραπεύονται για Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα είναι μικρότερη όταν βρίσκονται σε θεραπεία με Βιολογικούς παράγοντες από ότι σε θεραπεία με Μεθοτρεξάτη (παρόλο που δεν είναι στατιστικά σημαντικό)
2. Τα παιδιά που θεραπεύονται με Etanercept δεν εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν Ραγοειδίτιδα σε σύγκριση με αυτά που θεραπεύονται με Μεθοτρεξάτη.
3. Ο συνδυασμός Μεθοτρεξάτης και Etanercept δεν φαίνεται να προσφέρει επιπρόσθετη προστατευτική δράση σε σύγκριση με την μονοθεραπεία με Etanercept.
4. Η μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης Ραγοειδίτιδας σε παιδιά που βρίσκονται σε θεραπεία με Etanercept σε σύγκριση με την Μεθοτρεξάτη εξηγήθηκε από το γεγονός ότι η Μεθοτρεξάτη χορηγήθηκε σε παιδιά μικρότερης ηλικίας(<7 έτη). Γνωρίζουμε ότι η ηλικία <7 έτη αποτελεί παράγοντα κίνδύνου για εμφάνιση Ραγοειδίτιδας.